• +40.720.022.530
Fa o programare

Cosul tau

Modifica
  • No products in the cart.
Vergeturi roșii și vergeturi albe, care este diferența și de ce trebuie să acționăm din timp

Vergeturile sunt un lucru comun la majoritatea femeilor, indiferent de vârstă. Sunt inestetice, însă nu afectează cu nimic sănătatea și nu semnalează existența vreunei afecțiuni grave. Aceste dungi neplăcute care apar pe piele își pot schimba culoarea de la alb sidefiu până la roz sau chiar roșu. Pubertatea, sarcina sau creșterea rapidă în greutate pot provoca apariția acestor vergeturi care apar atunci când pielea este întinsă prea repede.

 

Chiar dacă nu sunt periculoase pentru sănătate, vergeturile au un aspect neplăcut și pot cauza o imagine de sine negativă, ceea ce duce adesea la anxietate. Vergeturile apar pe fondul agresiunii asupra fibrelor de colagen și proteinelor din derm, stratul situat imediat sub epiderm. Din cauza ruperii fibrelor de colagen se produce dilatarea capilarelor învecinate cu acumularea în exces a sângelui, fapt ce dă culoarea roșiatică a vergeturilor nou apărute.

Diferența dintre vergeturile roșii și vergeturile albe  

 

Vergeturile roșii sunt primul semn că pielea se întinde forțat. Vergeturile roșii sunt proaspete, se află în fază incipientă când se observă vasele de sânge prin pielea extrem de întinsă. De obicei, zonele cele mai afectate sunt abdomenul, coapsele și șoldurile. În acest punct, vergeturile sunt încă în fază incipientă, au mai puțin de 1 an, deci e momentul perfect pentru a încerca să le tratezi și chiar să previi apariția altora deoarece fibrele de colagen au încă potențial de regenerare.

 

 

Vergeturile albe sunt vergeturile roșii mature, lipsite de pigment. Faptul că s-au transformat în vergeturi albe indică o cicatrizare a țesutului, ceea ce face ca procesul eliminării lor să fie unul dificil și îndelungat.

 

Nu toate vergeturile arată la fel. Acestea variază în funcție de momentul apariției, de cauza declanșării lor, de locul și de tipul pielii persoanei afectate. Astfel, pot fi:

 

– linii fine pe piele sau chiar linii groase, încrețite sau cu striații care se întrepătrund;

– roz, roșii, negre, albe, albastre sau violet;

– strălucitoare, apoi estompându-se într-o culoare deschisă.

 

Diferența esențială dintre vergeturile albe și vergeturile roșii este că cele roșii sunt vergeturi tinere, active, pe când cele albe sunt vechi, mature. Prezenta inflamației, a procesului de reparare și remodelare a colagenului din derm sunt însoțite de o reducere importantă a densității celulelor producătoare de pigment, numite melanocite. Cu trecerea timpului, absența pigmentului explică de ce vergeturile vechi, mature sunt hipopigmentate, adică albe. 

 

Există tratament pentru vergeturi?

 

În principiu, nu există un tratament garantat împotriva vergeturilor, ci măsuri de prevenire a lor, cât și metode de eliminare a aspectului neplăcut. Dacă vergeturile tale au culoare roșie-violacee înseamnă că sunt leziuni care se mai pot extinde, pentru că sunt răni proaspete. Dar, vergeturile roșii tratate corect și în timp util se pot șterge aproape complet. De asemenea, sporirea elasticității pielii le poate opri din evoluție. 

 

Dacă însă vergeturile tale sunt alb-sidefii, leziunile sunt cicatrizate, nu mai există riscul măririi lor în dimensiune, dar procesul de îndepărtare a lor este mai dificil. În acest stadiu, se ajunge la mult timp după producerea rupturilor în straturile profunde ale pielii, de aceea chiar și vergeturile albe pot fi atenuate ca aspect dacă se intervine cât mai rapid.

 

 

Te întrebi ce poți face pentru a trata vergeturile? Există tratamente diverse, unele mai invazive, altele mai blânde. În această situație, primul pas este să mergi la o consultație de diagnostic la un salon cosmetic unde esteticianul îți va spune care este stadiul vergeturilor și cum le poți stopa. În general, se poate recurge la:

 

– Uleiuri și creme regenerante. Există diverse uleiuri sau creme cu efect regenerator recomandate de către estetician după un control de specialitate care se pot aplica prin tehnici de masaj corporal.

– Tratamente cu rolul de a stimula stratul de colagen din piele și care reduc culoarea vergeturilor roșii.

– Terapii cu limină și laser. Fototermoliza produce o reducere a dimensiunii vergeturilor și o îmbunătățire a texturii cutanate. Procedurile de acest gen funcționează folosind impulsuri rapide de lumină pentru a distruge celulele pielii de la suprafață. Acestea pot reduce roșeața și inflamația specifice vergeturilor, totuși terapia cu laser nu este potrivită pentru toate tipurile de piele. 

– Microdermabraziune. Folosind cristale de dimensiuni foarte mici, această procedură funcționează prin eliminarea stratului superior al pielii, dezvăluind pielea mai netedă care se află dedesubt. Deși nu este o procedură care te va scăpa complet de vergeturi, poate reduce înroșirea și ameliora aspectul general al pielii. 

 

Pielea este organul care se regenerează cel mai ușor, însă totodată este foarte sensibil. De aceea, înainte de acționa în vreun fel indiferent de tipul de vergeturi de care suferi, este indicat să primești sfatul esteticianului. Evident, ca în orice tip de afecțiune mai gravă sau mai puțin gravă, cel mai bine este să încerci pe cât posibil prevenirea apariției vergeturilor. În acest sens, hidratarea este importantă, pentru că o piele hidratată este mai elastică și are o capacitate mai mare de regenerare.

 

Indiferent cu ce tip de vergeturi de confrunți sau vrei să previi apariția lor și să ai o piele tonifiată și elastică, îngrijește-ți corpul și acordă atenție produselor pe care le aplici pe pielea ta. Folosește produse de calitate cu ajutorul cărora să îți masezi pielea pentru că s-a dovedit că peste 60% din ingredientele cremelor intră în organism. 

 

La STROP Concept vei găsi produse cosmetice 100% organice pentru îmbunatățirea elasticității pielii, cu ingrediente active care să-ți hrănească în profunzime pielea, alături de tratamente corporale de remodelare pentru a te bucura de un corp frumos și pentru a te simți bine în pielea ta.

 

1 Comment
  1. […]  – Redarea elasticității pielii și diminuarea vergeturilor care s-au format în timpul sarcinii (Poți afla mai multe despre Vergeturi albe și vergeturi roșii și de ce este important să acționăm din timp). […]

Comments are closed.