• +40.720.022.530
Fa o programare

Cosul tau

Modifica
  • No products in the cart.
Tratament pentru acnee rozacee, dușmanul de temut al femeilor cu pielea albă

Când capilarele de la nivelul feței se dilată pentru a permite un flux mai mare de sânge, fie din cauza efortului fizic, fie din cauza emoțiilor, pielea se înroșește. Acest fenomen este perfect normal. Dar, când roșeața este persistentă și mai este însoțită și de alte simptome precum vase capilare sparte sau papule eritematoase este posibil să suferi de cuperoză sau acnee rozacee. Cuperoza este prima fază a rozaceei, manifestată ca o roșeață la nivelul obrajilor și al nasului. Acneea rozacee este o afecțiune cronică și se manifestă prin ten înroșit, extrem de sensibil, cu bubițe dure sau granuloase similare coșurilor și vinișoare roșii vizibile.

 

Ambele sunt afecțiuni dermatologice care își pun o amprentă puternică asupra stării psihice, deoarece manifestarea este una foarte neplăcută, în cea mai vizibilă zonă a corpului. Acneea rozacee mai este cunoscută ca „acneea adultă” și afectează mai ales femeile cu pielea albă.

Cum se manifestă acneea rozacee?

Din punct de vedere clinic, cuperoza și rozaceea se manifestă printr-o succesiune de stadii:

Eritem tranzitoriu: apare în urma expunerii la stimuli nespecifici, precum regimul alimentar necorespunzător (cafea, alcool, condimente) sau factori climatici (vânt, soare);

 

Eritem persistent teleangiectazic (stadiu cuperozic): se manifestă în zona obrajilor, a șanțurilor nazolabiale și a nasului și apar teleangiectazii (dilatații vasculare) pe fond eritematos permanent (roșeață);

 

Papule (cuperoza pustuloasă): la nivel folicular;

 

Noduli mari, plăci hiperplazice, în special la nivelul frunții, pomeților și în zona obrajilor. Modificările de la nivelul țesutului, inflamarea glandelor sebacee duc la rinofimă (nas mare, umflat, roșu), gnatofimă (hipertrofia bărbiei), blefarofimă (hipertrofia pleoapelor), otofimă (hipertrofia urechilor).

 

Acestea sunt trăsăturile primare ale bolii, care sunt însoțite de o serie de simptome secundare precum senzația de arsură, aspectul aspru al pielii și prezența crustelor ca rezultat direct al iritației locale. Rozaceea apare de obicei la persoane cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani, preponderent în rândul femeilor cu pielea albă.

Factori care agravează acneea rozacee

 

 

Acneea rozacee este o condiţie a pielii care evoluează în timp, de aceea este bine să acorzi atenție primelor simptome, când apar înroșiri sau iritări temporare ale tenului, care dispar odată ce factorii favorizanți au fost îndepărtați. Printre factorii care favorizează acneea rozacee, cei mai des întâlniți sunt:

Factori de mediu: expunerea la temperaturi extreme (caniculă sau ger), umiditate, vânt puternic, soare și poluare (noxe, fum de țigară, polen, praf);
Factori psihologici: furie, frică sau stres. Hormonii secretați în condiții de stres favorizează adesea inflamarea pielii;
Factori externi: medicamentele, aplicaţiile locale de creme cu cortizon, alimentele iuţi şi fierbinţi, detergenții, alcoolul și efortul fizic pot declanșa sau agrava roșeața și inflamarea pielii;
Factori mecanici: presiunea aplicată asupra pielii (stoarcerea coșurilor, ticuri).

 

Nu toate persoanele reacționează identic la contactul cu acești factori, așa că primul pas pe care ar trebui să-l faci dacă vrei să eviți agravarea acestei afecțiuni dermatologice este să identifici elementele care produc reacții negative în cazul tău.

Tratament pentru acnee rozacee

 

Doar un specialist îţi poate confirma dacă tenul tău prezintă caracteristicile unui ten cuperotic. Există persoane care nici nu știu că suferă de acnee rozacee și atribuie cauzele înroșirii feței unui ten uscat sau sensibil. Primul lucru pe care este recomandat să-l faci este să consulți un specialist, medic dermatolog sau estetician, după ce observi la nivelul feței:

 

– pete rosii care dispar și reapar;

– eritem, coșuri și vase capilare subtiri;

– ochi roșii sau frecvente iritații oculare;

– nas roșu, umflat cu noduli denși.

 

 

Cuperoza este primul pas înainte de rozacee şi trebuie combătută de la primele semne. În stadiile incipiente, cuperoza este o condiţie ciclică, apare, apoi dispare şi apare din nou. În stadiile 3 şi 4 – stadii avansate – tenul se îngroaşă, de cele mai multe ori înroşirea pielii devine permanentă, se observă capilarele sparte la suprafaţa dermei şi poate fi însoţită şi de acnee, aşa numita acnee rozacee. Această condiţie a tenului este netratabilă, însă cu siguranţă, evoluţia sa poate fi încetinită şi ţinută sub control cu ajutorul măsurilor de prevenție și reducerea simptomelor.

 

Din păcate, dacă nu se intervine în timp util, simptomele tind să ajungă permanente. Există patru forme de acnee rozacee, iar tratamentul diferă în funcție de gravitatea bolii: acneea rozacee eritemato-telangiectatică, acneea rozacee papulo-pustuloasă, acneea rozacee fimatoasă, acneea rozacee cu afectare oculară.

 

Cuperoza și acnee rozacee nu sunt contagioase, dar pielea afectată are nevoie de o îngrijire corespunzătoare încă de la primele simptome. În cazul tenului cuperotic, alege numai produse cosmetice naturale, care nu conţin chimicale şi parfumuri. Sunt recomandate cremele din plante și măștile cu ingrediente organice care ajută epiderma să se regenereze.

Îngrijirea pielii în timpul verii: 7 reguli de aur cu STROP

Pentru a ține afecțiunea sub control este necesar să ai o rutină de îngrijire a pielii zilnică:

 

-Evită factorii declanșatori (de mediu, psihologici, externi și mecanici);

– Folosește o cremă și o mască regenerantă pentru ten sensibil cu cuperoză;

– Evită băile cu apă fierbinte și sauna. Există măşti dezincrustante, pe care esteticienii le folosesc în saloane exact pentru tenurile ultrasensibile, cuperotice sau cu rozacee, tocmai pentru că aburul înrăutăţeşte această condiţie a pielii;

– Folosește o cremă cu factor de protecție solară 50 și evită pe cât posibil plimbările în timpul amiezii pe timpul verii. Dacă mergi la mare și vrei să stai la plajă, este recomandat să porţi neapărat ochelari de soare şi pălării cu boruri largi.

 

Tratamentele pentru cuperoză și acnee rozacee ajută la ameliorarea iritațiilor și îndepărtarea aspectului congestionat, însă e bine de știut că această afecțiune a pielii este o condiţie ciclică, care poate apărea din nou după ce ai observat o îmbunătățire. În consecinţă, este indicat să fii foarte atentă cu tenul tău, să nu foloseşti cosmetice din comerţ (decât sub stricta supraveghere a specialistului) și să apelezi la produse dermato-cosmetice organice, fără substanțe chimice de sinteză.

 

Dacă ai nevoie de o consultație de diagnostic, fă-ți o programare la STROP Concept pentru a afla de ce tip de îngrijire are nevoie tenul tău și, de ce nu, pentru a-ți lua doza de bună dispoziție!