
Dacă nu ești o adolescentă la început de drum în tot ce înseamnă îngrijirea tenului atunci cu siguranță ai observat că pielea feței este mult mai sensibilă decât restul corpului. Probabil că știi și că pielea diferă de la o persoană la alta, are particularități proprii, chiar și în cazul persoanelor cu aceași tip de ten. Dar, există o mulțime de greșeli frecvente în îngrijirea tenului de care foarte multe persoane nu știu, care pot cauza probleme ale pielii precum uscarea, iritația, excesul de sebum, punctele negre și coșurile.
Iată care sunt cele mai frecvente greșeli legate de îngrijirea tenului și cum poți avea un ten mai sănătos, dacă le vei elimina:
1. Necunoașterea tipului de ten
8 din 10 femei recunosc că nu știu exact ce tip de ten au, și că acesta diferă de la anotimp la anotimp sau că se modifică în caz de stres sau dereglări hormonale. Realitatea este că pielea feței suferă transformări pe durata unui an, în funcție de factorii interni și externi și de temperatura de afară. De exemplu, chiar și o persoană cu ten normal poate suferi de deshidratare în timpul iernii sau de o creștere a cantității de sebum pe timpul verii. Pentru a-ți îngriji corect tenul cu produse speciale trebuie să știi în ce categorie te încadrezi (ten normal, ten uscat, ten gras, ten mixt sau ten sensibil).
2. Folosirea unor produse de îngrijire greșite
Un pas foarte important în îngrijrea tenului este achiziționarea corectă a produselor cosmetice. Majoritatea cosmeticelor au menționate pe etichetă cele mai importante detalii ale produsului, însă există și cazuri când acestea se regăsesc în interiorul ambalajului. Eticheta oferă informații despre cărui tip de ten se adresează, ingredientele conținute, perioada de valabilitate și care sunt indicațiile produsului. Aceste aspecte trebuie să primeze înainte de publicitate și a ofertelor de reduceri.
3. Neglijarea exfolierii pielii
Exfolierea pielii ajută la reînoirea celulelor, deoarece îndepărtează celulele moarte și le ajută pe cele noi să se dezvolte. Pentru a avea o piele frumoasă, cu aspect luminos, asigură-te că îți exfoliezi pielea de cel puțin două ori pe lună. Tot datorită exfolierii se activează circulația sangvină de la nivelul feței ceea ce va ajuta la menținerea un ten cu aspect tânăr.
4. Stoarcerea coșurilor acasă
Acneea este una dintre cele mai frecvente afecțiuni dermatologice ale pielii, care nu ține cont de vârstă. Din nefericire, coșurile pot să apară în momente absolut nepotrivite, însă nu este indicat să le storci pentru că nu vei face decât să-ți agresezi pielea și eventual să te alegi cu o cicatrice, făcând vindecarea și mai greoaie. Dacă nu poți ajunge la un salon de cosmetică pentru un tratament facial personalizat, unde esteticianul va știi cum să efectueze corect extracțiile fără să creeze leziuni ale pielii, este de preferat să încerci să-l acoperi cu corector și fond de ten și să-l lași să se usuce natural.
5. Folosirea apei fierbinți
Poate că atunci când speli un vas de la bucătărie ai observat că apa fierbinte ajută la curățarea lui mai rapidă, însă când vine vorba de curățarea feței, indiferent că vorbim de un ten cu mult sebum, evită complet să faci această greșeală. Apa folosită la spălarea feței nu trebuie să fie fierbinte deoarece usucă excesiv de mult pielea, iar în cazul unui ten sensibil o poate irita.
6. Folosirea cremelor de protecție solară doar vara
Una dintre greșelile de îngrijire a pielii este și folosirea sau mai bine zis folosirea incorectă a cremelor de protecție solară. Dacă ești de părere că protecția solară este necesară doar vara, află că nu este nici pe departe așa. Razele soarelui sunt printre marii dușmani ai tinereții pielii tale. De aceea, atunci când ieși din casă ar fi bine ca tenul tău să fie îngrijit cu o cremă cu factor de protecție solară, indiferent că vorbim de vară sau iarnă. Razele ultraviolete au capacitatea de a ajunge pe pământ indiferent de anotimp și chiar dacă intensitatea lor în sezonul rece este mult redusă, acestea pot în continuare să afecteze pielea, să o usuce și să-i grăbească procesul de îmbătrânire. De exemplu, vara trebuie folosite creme cu factor de protecție solară mare, SPF>25, în timp ce iarna se poate opta și pentru SPF20.
7. Ingnorarea vârstei în alegerea produselor de îngrijire a pielii
Vârsta este un factor important în alegerea corectă a produselor de îngrijire a pielii. În general, produsele care sunt destinate unei anumite vârste au acest aspect specificat pe etichetă și este recomandat să ții cont de acest aspect. Pot exista cazuri în care un produs prezintă doar indicatia ten matur, ceea ce înseamnă că se adresează persoanelor cu vârsta peste 40 de ani.
8. Folosirea aceluiași produs pe toată durata anului
Chiar dacă știi că tenul tău este uscat sau dimpotrivă gras, acest lucru nu înseamnă că pe toată durata unui an vei folosi același tip de produs destinat tenului tău. Schimbările climaterice influențează structura pielii, care poate deveni mai sensibilă, mai uscată sau mai grasă, necesitând cerințe speciale de îngrijire. În acest sens, există produse, în special creme și fonduri de ten, care sunt special conceput îngrijirii tenului în sezonul cald și altele destinate sezonului rece.
De exemplu, dacă ai tenul uscat produsele intens hidratante sunt de preferat în sezonul rece, atunci când tenul trebuie să facă față intemperiilor naturii, vântul puternic și gerul fiind inamicii principali în deshidratarea pielii. Vara, în schimb, chiar dacă pielea ta este în principiu mai uscată sunt preferate cremele lejere, care îi permit tenului să respire. O cremă intens hidratantă și grasă, folosită în sezonul cald, poate favoriza transpirația și poate da senzația de ten gras.
9. Diferențierea greșită între Bio versus Natural
Dacă suferi de hiper-sensibilitate a tenului și ai primit recomandări din partea specialiștilor să folosești produse dermato-cosmetice organice, blânde cu pielea ta, ai grijă că produs cosmetic bio sau organic nu înseamnă același lucru cu produs cosmetic natural. Persoanele care vor să folosească produse de îngrijire a pielii organice, trebuie să aibă în vedere că între bio și natural este o mare diferență. Produsele dermato-cosmetice organice au menționat acest aspect pe etichetă și este obligatoriu să aibă certificare avizată de Uniunea Europeană. Ștampila care trebuie urmărita este formată din 12 stele pe un fundal verde așezate sub formă de frunză.
10. Curățarea feței în mod excesiv
O altă greșeală în îngrijirea tenului este spălatul pe față în mod excesiv sau curățarea lui excesivă, îndeosebi cu loțiuni de curățare care conțin alcool. Există persoane care obișnuiesc să aplice de două ori săpun sau gel de curățare a feței la o singură spălare sau se spală mai mult de două ori pe zi. Ei bine, recomandările specialiștilor spun că pielea feței se spală doar de două ori pe zi: dimineața, după trezire și înainte de aplicarea machiajului, și seara, înainte de culcare.
Starea tenului tău reprezintă o carte de vizită, mai ales când vorbim de prima impresie. Cabinetul de estetică STROP Concept lucrează exclusiv cu produse organice românești și tehnici de înfrumusețare tradiționale pentru a te bucura de o piele frumoasă în urma unui tratament facial personalizat tipului tău de ten.