• +40.720.022.530
Fa o programare

Cosul tau

Modifica
  • No products in the cart.
masaj de relaxare

Din noiembrie până în februarie, multe femei se confruntă cu deshidratarea excesivă a pielii care se descuamează sau suferă crăpături dureroase, în special la nivelul palmelor sau al călcâielor. Acest lucru se întâmplă pentru că bariera naturală a pielii, formată dintr-un amestec de proteine, lipide și uleiuri, este slăbită. Uscarea excesivă a pielii în sezonul rece apare din cauza mai multor factori, dar mai ales a frigului și gerului de afară și scăderii umidității din aer. 

 

Principala problemă care apare atunci când pielea se usucă excesiv este faptul că, pe măsură ce apa se pierde, elasticitatea pielii se diminuează și începe să se contracte. Astfel, se ajunge în punctul în care pielea se crapă și devine vulnerabilă în fața microbilor și a bacteriilor din mediul înconjurător. Aceste fisuri pot permite expunerea zonelor mai profunde la germenii din mediu şi la substanţele nocive. Eczema fisurară apare frecvent în sezonul rece, predominant la nivelul mâinilor.

 

Factorii care favorizează uscarea excesivă a pielii

 

Principalele cauze pentru care pielea se usucă și se crapă sunt variate. În general, principalul „vinovat” este frigul. În timpul iernii, nivelul de umiditate din aer scade drastic, atât afară cât, mai ales, în interiorul casei pe fondul surselor de încălzire. Astfel că pielea se deshidratează și se usucă.

 

În plus, iarna avem tendința de a ne spăla mult mai des pe mâini, în încercarea de a ne feri de virozele respiratorii. Apa dură împreună cu săpunurile înlătură bariera naturală de ulei a pielii și o usucă excesiv. Apar astfel crăpături și senzația de mâncărime. De asemenea, una dintre reacțiile cutanate specifice este urticaria la frig, care se manifestă prin apariția de leziuni după expunerea la ger, vânt sau după spălat cu apă foarte rece.

Ține cont de faptul că pielea poate căpăta un aspect uscat şi ca urmare a unor afecţiuni hormonale sau metabolice, cum sunt diabetul sau bolile tiroidiene, a unor boli de sânge (anemii) sau a administrării de medicamente. Acest proces se poate accentua și odată cu menopauza sau cu înaintarea în vârstă. 

 

Cum poți ține sub control pielea uscată și eczema fisurară

 

Eczema fisurară afectează predominant persoanele în vârstă, dar deopotrivă apare și la copii sau adulții tineri. Tratamentul acestei afecțiuni este destul de simplu, dacă situația medicală este tratată din timp. În general, eczema fisurară debutează cu senzația de mâncarime, pielea fiind uscată, roșie sau eritematoasă și acoperită de scuame fine și albe.

Măsurile de prevenire sunt extrem de importante pentru a evita riscul agravării, cât și pentru a ține sub control uscarea excesivă a pielii. În primul rând, este important să eviți folosirea săpunurilor agresive (poți folosi săpunuri pentru bebeluși care au formule blânde) și să aplici după fiecare baie creme hidratante, pe pielea încă umedă. 

De asemenea, iată ce ai mai putea face pentru a preveni uscarea excesivă a pielii și eczema fisurară pe timpul iernii:

 

Ai mai multă grijă de pielea mâinilor 

 

Mâinile sunt zona de pe corp cea mai expusă uscării excesive și apariției crăpăturilor. De aceea, pe toată durata sezonului rece este recomandat să folosești o cremă hidratantă pe care să o aplici după fiecare spălare pe mâini. În plus, seara, înainte de culcare aplică o cremă foarte grasă într-un strat generos pe mâini, și dacă poți poartă o pereche de mănuși dintr-un material natural pe durata somnului până dimineață. Crema va acționa pe parcursul nopții, iar datorită mănușilor va favoriza menținerea umidității și pătrunderea substanțelor nutritive cu ușurință în epidermă, astfel te vei trezi cu pielea mâinilor mult mai netedă.

 

Hidratează-ți bine tălpile după fiecare baie

 

Călcâiele crăpate și dureroase reprezintă o problemă frecvent întâlnită în general, însă cu atât mai mult iarna. În sezonul rece, tălpile devin o zonă adesea neglijată, pentru că stăm mai tot timpul încălțați și cu șosete. Atunci când pielea de la nivelul tălpilor se usucă excesiv, sub influența unui cumul de factori, pot apărea crăpături adânci, dureroase, care necesită o îngrijire atentă. 

Departe de a fi doar o problemă estetică, crăpăturile de la nivelul călcâielor pot duce la infecție, ceea ce va genera probleme la mers. Pentru a preveni eventuale probleme grave, cea mai bună soluție este hidratarea corespunzătoare a tălpilor. Folosește o cremă hidratantă după fiecare baie de seară, poartă șosete de bumbac peste noapte. De asemenea, mierea este un remediu eficient, datorită proprietăților emoliente și antibacteriene, pe care o poți folosi periodic sub forma unei catplasme direct aplicată pe călcâie. 

 

Folosește un săpun și gel de duș îmbogățite cu uleiuri

 

Despre săpunuri în general se știe că usucă extrem de tare pielea. De aceea este recomandat ca pe timpul iernii să folosești produse îmbogățite cu uleiuri, delicate și fără parfum. 

 

Evită gerul pentru a preveni degerăturile

 

Degerăturile superficiale afectează pe timpul iernii zonele cele mai expuse la frig, în special lobii urechilor, obrajii, nasul și degetele, care vor duce inițial la uscarea excesivă a pielii. Evită apariția degerăturilor superficiale cu ajutorul hainelor și accesoriilor speciale pentru iarnă – căciulă, fular și mănuși. 

 

Tratează precoce eczemele 

 

Eczema este un termen folosit pentru diverse tipuri de inflamație a pielii. Eczemele în general se manifestă prin piele uscată, roșie, care poate provoca mâncărimi sau senzația de arsură. Pe timp de iarnă, eczemele se pot agrava dacă nu sunt tratate de la primele simptome apărute. Fii prevăzător și aplică frecvent o cremă cu uleiuri sau glicerină, iar dacă simptomele nu dispar adresează-te unui specialist estetician sau unui medic dermatolog. 

În absența aplicării unei creme hidratante în mod constant, pe timpul sezonului rece, pielea mâinilor și mai ales a călcâielor se poate usca foarte tare, mai ales că la acest nivel, nu există glande sebacee care să producă sebum, uleiul natural produs de corp. De aceea, pot apărea, treptat, mici crăpături care, neîngrijite, se adâncesc și devin dureroase. Partea și mai neplăcută este că, nu de puține ori, crăpăturile se infectează, ceea ce agravează situația.

 

Consultul periodic pentru un diagnostic al pielii tale este necesar cel puțin de două ori pe an. În cadrul salonului STROP Concept te așteptăm pentru o consultație de diagnostic, pentru a stabili tipul de tratament care se potrivește pielii tale!

1 Comment
  1. […] Blog / 10 ianuarie 2020 Piele uscată și crăpată în sezonul […]

Comments are closed.