• +40.720.022.530
Fa o programare

Cosul tau

Modifica
  • No products in the cart.
dermatita atopica

Dermatita atopică este o formă de eczemă severă la nivelul pielii, care se manifestă prin înroșire și senzație de mâncărime. Pielea atopică se caracterizează practic printr-o uscăciune persistentă. Este într-adevăr o afecțiune frecventă în perioada copilăriei însă se poate manifesta la orice vârstă, potrivit Wikipedia. Chiar dacă nu s-a găsit niciun leac pentru dermatita atopică până în prezent, există tratamentele și măsuri de îngrijire preventivă care pot ameliora mâncărimea și preveni recidivele. 

 

Mai ales în sezonul rece, multe persoane se confruntă cu piele uscată și crăpată, cu deshidratarea excesivă a pielii, factori care favorizează apariția dermatitei atopice. Fiind vorba de o atopie, adică o stare genetic programată în care există o sensibilizare exagerată a organismului față de diverse elemente inofensive din mediul înconjurător, în timp pot apărea reacții alergice. De aceea, de multe ori, dermatita apare însoțită de alergii alimentare, rinita alergică sau astmul alergic. 

 

Simptomele dermatitei atopice

– Piele sensibilă și foarte uscată;

– Piele cu aspect înroșit și inflamat;

– Senzație de mâncărime care poate deveni severă, în special pe timpul nopții;

– Pete roșiatice maronii, pe mâini, picioare, glezne, încheieturi, piept, în interiorul pliului genunchiului și al cotului etc;

– Bube micuțe care pot lăsa urme de lichid sau ale căror cruste pot fi îndepărtate atunci când sunt scărpinate;

– Piele crăpată, îngroșată, scuamoasă.

 

De asemenea, persoanele care suferă de dermatită atopică pot suferi și de alte semne clinice precum: piele foarte palidă, păr uscat şi degradat, buze uscate şi fisurate, pigmentarea pleoapelor, transpirație excesivă.

par uscat dermatita atopica

De ce apare dermatita atopică: cauze și factori declanșatori

 

Deși nu sunt cunoscute cauzele concrete ale apariției, dermatita atopică este o afecțiune genetică și este strâns legată de calitatea stratului superficial al pielii. Bolnavii cu dermatită atopică au o hipersensibilitate a pielii și o predispoziție majoră la pierderea apei din epidermă și implicit la slăbirea funcției de barieră a pielii.

 

De asemenea, dermatita atopică apare și recidivează pe fondul unui sistem imunitar slăbit și întreținută de contactul cu diversi factori, precum săpunuri dure, temperaturi extreme, haine cu țesături abrazive, fumul de țigară, polenul, mucegaiul, părul de animale și consumul alimentor alimente cu potențial alergen.

 

Tratament pentru dermatita atopică? Cheia este hidratarea pielii!

 

Chiar dacă nu există un tratament specific acestei afecțiuni, abordarea terapeutică în dermatită atopică presupune două etape: tratamentul de fond (dietă alimentară și hidratare) și tratamentul erupțiilor. De asemenea, este important să se evite factorii care declanșează simptomele, apariția pruritului și a inflamației și refacerea barierei cutanate. Diagnosticul este pus de medicul dermatolog în baza unui examen fizic, corelat cu istoricul familial. 

 

În anumite cazuri mai severe, se poate apela la prelevarea de mostre cutanate de pe pielea bolnavului cu dermatită atopică pentru a fi analizate în laborator în vederea depistării unei eventuale infecții stafilococice.

 

Foarte important în reducerea puseelor eruptive este folosirea regulată a cremelor emoliente şi evitarea contactului cu substanțele alergene care declanșează apariția simptomelor. De asemenea, ajută în tratamentul dermatitei atopice evitarea săpunurilor dure, hidratarea pielii în mod regulat după fiecare duș și aplicarea cremelor sau a unguentelor speciale.

Cum poți preveni dermatita atopică

 

Abordarea terapeutică în dermatita atopică presupune în principal evitarea factorilor care declanșează simptomele, astfel următoarele măsuri pot ajuta la prevenirea erupțiilor și la minimizarea efectelor de uscare excesivă a pielii:

 

Hidratează-ți pielea de două ori pe zi. Cremele, unguentele și loțiunile vor asigura nivelul de umiditate optim al pielii și vor preveni uscarea excesivă, menținând aspectul normal al tegumentului. Alege un produs care funcționează bine pe pielea atopică, din ingrediente organice, de preferat dermatocosmetice. Folosește o cremă, mască sau o compresă revitalizantă care hrănește în profunzime și accelerează procesul de regenerare al celulelor pielii. Acestea se aplică zilnic, de preferat în primele 3 minute după baie. 

 

Aplică crema corect. Pielea nu se freacă puternic cu crema hidratantă în ideea de a intra mai bine în piele și se întinde din doar câteva mișcări. De preferat se pune crema în mai multe zone și se întinde ușor, pentru că frecatul provoacă mâncărime.

 

 

Identifică și evită factorii declanșatorii care agravează starea. Printre lucrurile care pot agrava reacția pielii se numără transpirația, stresul, obezitatea, săpunurile, detergenții, praful și polenul. Reduce pe cât posibil expunerea la acești factori declanșatori, alegând haine în care pielea respiră, din materiale naturale, evitând săpunurile și loțiunile cu alcool care usucă pielea, folosind cât mai puțin detergent la spălarea hainelor, aerisind de mai multe ori pe zi încăperea în care stai și menținând un mediu ambiental cu o umiditate mai ridicată.

 

Limitează durata dușului. Limitează durata băilor și dușurilor la 10 maximum 15 minute. Și folosește apă caldă, în locul cele fierbinți, de preferat necalcaroasă.

 

Folosește numai săpunuri blânde. Săpunurile, șampoanele, gelurile de duș trebuie să nu conțină substanțe degresante puternice. Deodorantele și săpunurile antibacteriene pot elimina uleiuri naturale și pot usca pielea excesiv. Mai mult decât atât, totalitatea bacteriilor care trăiesc pe pielea noastră, îi mențin în același timp un anumit echilibru. Săpunul distruge aceste bacterii și astfel se face loc pentru stafilococul auriu.

 

Șterge pielea cu multă grijă. După baie, pielea trebuie ștearsă ușor cu un prosop moale, care nu zgârie, mai mult prin tamponare decât prin frecare. Și așa cum menționam anterior, crema hidratantă se aplică pe pielea încă umedă.

 

Folosește apă termală pe parcursul zilei. Apa termală are un rol important în menţinerea hidratării pielii şi calmarea puseelor de mâncărime şi iritaţii cauzate de dermatita atopică. Se pulverizează, se lasă câteva secunde să se absoarbă, apoi se șterge prin tamponare.

 

În peste 60% din cazuri, dermatita atopică se instalează la vârste mai mici de un an şi doar în jumatate dintre ele simptomele dispar până la pubertate. Persoanele care suferă de dermatită atopică trebuie să aibă o rutină de îngrijire a pielii pe tot parcursul vieții, pentru a preveni apariția recidivelor și agravarea formelor deja existente.