• +40.720.022.530
Fa o programare

Cosul tau

Modifica
  • No products in the cart.

Afecțiune cronică și incurabilă a pielii așa este descrisă în cel mai simplu mod cuperoza care apare inițial ca o înroșire temporară a feței. La prima vedere, nu pare nimic grav, că doar cine nu se înroșește, nu?! Cuperoza însă este de fapt prima fază a rozaceei, o afecțiune dermatologică gravă manifestată ca o roșeață intensă la nivelul obrajilor și al nasului, cu  vinișoare roșii vizibile și bubițe dure sau granuloase similare coșurilor, care se pot transforma în papule și pustule. 

 

Înroșirea pielii apare din cauza dilatării permanente a vaselor capilare, care sunt foarte fragile, pentru a permite sângelui să treacă prin ele. Atunci când vasele de sânge nu se mai contractă, ele rămân dilatate și apare fenomenul de cuperoză. Cuperoza se manifestă într-o varietate de forme, uneori roșeața este foarte intensă și persistă multă vreme, alteori apare instant și dispare rapid, în funcție de anumite condiții. 

 

Netratată corect și la timp, cuperoza se poate agrava iar tratamentul va fi mult îngreunat. Așa că este prioritar să o recunoști de la primele semne, să știi care sunt factorii declanșatori și mai ales cum să o tratezi corespunzător.

 

 

Simptomele cuperozei: cum arată tenul cuperozic?

 

În primul rând, cuperoza se manifestă diferit de la o persoană la alta, în funcție de o mulțime de factori. Există însă elemente comune ale cuperozei printre care se numără:

– Tenul devine sensibil și apare senzația de mâncărime și chiar de arsură;

– Pielea se înroșește (în special pe obraji, frunte, nas și bărbie), în unele cazuri chiar și pe urechi, gât și piept;

– Apar vinișoare roșii sau violet la nivelul nasului și obrajilor ca urmare a dilatării capilarelor sanguine;

– Apar bubițe dure sau mici coșuri;

– Pielea feței începe să se descuameze și apar cojițe inestetice.

 

Cauzele apariției cuperozei: care sunt factorii declanșatori?

 

Deși nu a fost identificată încă o cauză exactă a cuperozei, specialiștii sunt de părere că tenul cuperozic apare mai degrabă în urma expunerii la anumiți factori care fie declanșează, fie agravează simptomele mai puțin grave precum înroșirea tranzitorie a feței. Cuperoza poate fi agravata chiar de spălatul feței cu apa de la robinet, prea dură sau prea fierbinte, de soarele puternic sau de produsele de machiaj.

 

Există o mulțime de alți factori care țin fie de adoptarea unui anumit stil de viață, de afecțiuni ale organismului sau de factori externi. Iată cei mai frecvenți factori declanșatori ai cuperozei la care trebuie să acorzi atenție:

– Radiațiile solare;

– Tulburările endocrine;

– Afecțiunile tractului digestiv;

– Consumul unor alimente condimentate, fierbinți sau alcoolul excesiv;

– Administrarea unor medicamente care au ca efect secundar dilatarea capilarelor sangvine;Poluarea;

– Variațiile bruște de temperatură.

Fiecare persoană trebuie să-i evite pe cei la care observă o agravare a oricăruia dintre simptome. De asemenea, este foarte important de reținut că moștenirea genetică predispune la cuperoză. Astfel, se pare că 40% dintre pacienți care suferă de această afecțiune dermatologică au în familie bolnavi de cuperoză sau rozacee, ceea ce înseamnă că de asemenea trebuie să acorde atenție specială îngrijirii pielii din timp.

 

 

Cum se tratează cuperoza?

 

Deși este o boală incurabilă, cuperoza nu este o afecțiune gravă și poate fi ținută sub control dacă se intervine din timp, iar pielea este îngrijită corespunzător. În urma unui consult de diagnostic, un specialist estetician sau un medic dermatolog îți va realiza o schemă de îngrijire personalizată a pielii. De obicei, pentru formele incipiente ale cuperozei, care afectează doar o parte a feței, mai precis obrajii, primul pas este aplicarea unei creme vasoactive sau a unei măști regeneratoare, bogate în substanțe cu rol în reglarea circulației sanguine și efect calmant și antiinflamator.

 

În afara tratamentului de îngrijire recomandat de specialist, persoanele care suferă de cuperoză ar trebui să țină cont de câteva măsuri generale de igienă a feței. În ceea ce privește îngrijirea pielii, este bine să se evite soluțiile astringente, tonicele pe bază de alcool, loțiunile mentolate sau care conțin parfum sintetic, machiajele waterproof, produsele ce conțin sulfat lauric (Lauryl sulphate), formaldehidă (formaldehyde), acid palmitic sau oleic. 

 

Cuperoza este o afecțiune incurabilă, cronică, dar care poate fi ținută sub control. Tratamentul pentru cuperoză (masaj facial, creme regenerante, igiena feței și un stil de viață corespunzător) durează o perioadă de timp, dar are rezultate remarcabile și poate ajuta în reducerea simptomelor și aducerea vaselor capilare mărite și inflamate la starea lor normală.

Pentru că vorbim de un ten foarte sensibil, se recomandă produsele cosmetice organice, din plante atent selecționate, creme emoliente hipoalergenice, noncomedogenice, fără parfum, special destinate pielii cuperozice. Pentru formele cu edem ușor al feței, se poate efectua masaj facial blând cu o cremă de regenerare a epidermei, realizat în cadrul unui salon de estetică

 

Cuperoza nu este o afecțiune contagioasă, nu există riscul să se transmită la alte persoane, dar este o afecțiune care își pune amprenta asupra stării psihice a persoanei bolnave. Dacă ești în căutarea unui ritual de îngrijire adaptat pielii tale care să-ți redea frumusețea și sănătatea tenului cuperozic, te așteptăm în cadrul salonului nostru STROP Concept