• +40.720.022.530
Fa o programare

Cosul tau

Modifica
  • No products in the cart.
acnee vulgara

Mai mult de 85% dintre adolescenți suferă sau au suferit cel puțin o dată în decursul adolescenței de acnee. Chiar dacă după vârsta de 20 de ani acneea pare să se amelioreze poate chiar să dispară, există persoane care pot avea acnee vulgară până la 50 de ani. Acneea este mai frecventă decât ți-ai imagina și în rândul adulților, conform statisticilor peste 25% dintre persoanele de 30 de ani încă suferă de acnee vulgară. 

 

Este normal să te întrebi cum poți avea încredere în tine, când când tenul tău se comportă ca atunci când aveai 15 ani? Te înțelegem și știm cât este de frustrant să vezi cum coșurile se încăpățânează să apară, mai ales în momentele nepotrivite. Primul pas pe care trebuie să-l faci este să te informezi asupra ceea ce înseamnă acnee vulgară, care sunt cauzele care favorizează apariția coșurilor și cum poți trata această imperfecțiune a tenului. Forma ușoară a acestei afecțiuni se manifestă cu un număr mic de coșuri, iar cea severă constă în sute de leziuni care pot acoperi fața, gâtul, spatele și pieptul.

 

Ce este acneea vulgară?

 

Există mai multe tipuri de acnee, cea mai frecventă este acneea juvenilă care afectează tinerii, așa cum îi spune și numele, iar cea mai frecventă este acneea chistică, dificil de tratat din cauza profunzimii cutanate. Acneea vulgară este o afecțiune a pielii care se manifestă prin obturarea canalelor sebacee cu praf, murdărie, sebum și poate duce la inflamarea acelor zone. 

 

Acneea vulgară este, la randul ei, de mai multe tipuri:

– Acnee vulgară comedoniană sau cheloidă. Se manifestă prin apariția unor puncte negre și a unor puncte albe de grăsime. Apare îndeosebi în zona T, adică pe nas, frunte și bărbie;

– Acnee vulgară papulo-pustuloasă. Se manifestă sub forma unor leziuni roșii (papule) pe suprafața pielii, adesea profunde și dureroase. În cazuri mai severe poate produce leziuni inflamatorii, pustule cu aspect purulent, care apar frecvent pe spate (pe umeri), față, decolteu. Dacă rămâne netratată, această formă de acnee vulgară poate lăsa cicatrici;

– Acnee vulgară conglobată. Este cea mai gravă manifestare a acneei vulgare și determină apariția de abcese cu puroi, cicatrici și chiar fistule dureroase. Apare frecvent pe față, piept, spate și se poate extinde pe brațe, pe abdomen și chiar pe fese sau la nivelul scalpului.

 

Cum apare acneea vulgară?

 

Cauzele sunt multiple, de cele mai multe ori sunt genetice, însă cel mai frecvent acneea vulgară este provocată de astuparea porilor, din cauza unui exces de secreție de sebum. În perioada adolescenței, dar nu numai, de exemplu în sarcină, nivelul hormonilor din organism crește foarte mult. Hormonii androgeni sunt hormoni masculini care se găsesc atât la bărbați, cât și la femei. În cazul în care suferi de acnee vulgară, nivelul hormonilor androgeni poate fi crescut, ceea ce stimulează glandele sebacee fapt ce contribuie la apariția coșurilor.

acnee vulgaraPe scurt, de cele mai multe ori mecanismul de formare a leziunilor de acnee vulgară presupune o acumulare de factori precum:

– hipersecreția de sebum, influențată mai ales de hormonii androgeni (masculini); 

– blocarea glandelor sebacee prin acumularea de celule moarte și sebum cu formarea microcomedoanelor (puncte albe sau negre);

– transpirația înrăutățește starea acneei în 15% dintre cazuri;

– prezența unei bacterii, Propionobacterium Acnes, anaeroba, care favorizează inflamația. Ea se regăsește în condiții normale în foliculii pilosi, dar devine agresivă la anumite persoane.

 

În afară de acești factori, se pare că mai sunt implicate în apariția coșurilor și alte cauze care pot duce la acnee vulgară:

– anumite medicamente, precum antiepilepticele;

– prezența chisturilor ovariene care influențează hipersecreția de hormoni androgeni;

– produsele cosmetice foarte grase care blochează glandele sebacee;

– expunerea excesivă la soare sau raze ultraviolete;

– alimentația bogată în făinoase, dulciuri și grăsimi;

– lipsa igienei care duce la suprainfectarea leziunilor deja existente;

– igiena în exces care duce la iritarea pielii și favorizarea terenului proprice pentru apariția coșurilor.

 

Tratament pentru acnee vulgară

 

Tratamentul acneei este în general unul complex care pornește în primul rând de la o diagnosticare corectă. Acesta este orientat în funcție de severitatea și tipul leziunilor de acnee și vizează factorii implicați în formarea coșurilor. În primul rând, orice tratament pentru acnee vulgară ar trebui sa reducă secreția de sebum, să limiteze pe cât posibil blocarea glandelor sebacee, să reducă agresivitatea bacteriei care provoacă acneea și să amelioreze inflamația.

Îngrijirea tenului gras. Cum arată ritualul de îngrijire al tenului acneic

În formele mai grave se recomandă administrarea de medicamente (antibiotice) și aplicarea de tratamente locale cu retinoizi, care au scopul de a reduce producția de sebum. În cadrul unui salon de îngrijire a pielii, esteticianul va vaporiza tenul și va extrage în mod corect chisturile polisebacee. 

 

Greșeli frecvente în tratarea acneei vulgare acasă

 

Cele mai frecvente greşeli, care din păcate se pot solda cu semne uneori ireversibile, sunt stoarcerea coşurilor greșit, folosirea unor produse de îngrijire a pielii şi de machiaj nepotrivite, comedogenice (grase, cu putere mare de acoperire). De asemenea, excesul de produse de curățare iritante şi lipsa de perseverenţă în efectuarea tratamentului antiacneic indicat de un specialist sunt de asemenea greșeli care duc la apariția sau nevindecarea acneei vulgare. 

 

Evită să apelezi la leacuri băbești deoarece, în necunoștință de cauză în loc să faci bine, mai mult poți agrava și te poți trezi cu infecţii bacteriene, pete şi cicatrici. Acneea este o afecţiune uneori severă, care îmbracă diverse forme şi trebuie evaluată de un specialist şi abordată cu tratamentul adecvat. 

acnee vulgara

Produsele cosmetice pot face mai mult rău decât bine unui ten acneic. Tratamentele locale împotriva acneei exfoliază pielea şi o sensibilizează, aceasta poate deveni uscată, astfel că trebuie evitate loţiunile alcoolice de demachiere sau tonice. De asemenea, foarte multe fonduri de ten din comerț sunt comedogenice, încarcă porii şi favorizează apariția coşurilor. 

 

În cabinetul de estetică STROP Concept vei găsi produse organice românești și tehnici tradiționale de tratament pentru acneea vulgară personalizate în funcție de fiecare persoană, toate stabilite pe baza unui consult de diagnostic! 

 

1 Comment
  1. […] așa, pentru că stoarcerea coșurilor greșit este una dintre cele mai frecvente greșeli în tratarea acneei vulgare. Acest lucru poate să irite tenul și ar putea chiar să rănească pielea sensibilă din acea […]

Comments are closed.