• +40.720.022.530
Fa o programare

Cosul tau

Modifica
  • No products in the cart.
acnee comedoniana

Acneea este una dintre cele mai frecvente afecțiuni dermatologice care cu greu ocolește pe cineva. Se spune că fiecare om se confruntă cel puțin o dată în viață cu coșurile. Deși nu este o afecțiune gravă, care pune viața în pericol, acneea sub toate formele ei, acnee comedoniană, acnee inflamatorie, acnee nodulo chistică, acnee rozacee, acnee iritativă sau alergică, de la coșuri și ten gras cu puncte negre, până la pustule și noduli dureroși cu cicatrici, este dificil de tratat. 

 

Apare adesea neanunțată și uneori când îți dorești cel mai puțin. Acneea comedoniană este forma ușoară a acneei vulgare o afecțiune fără vârstă am putea spune, deoarece apare atât în perioada pubertății, dar și la maturitate. 

 

Acnee comedoniană: manifestări și simptome

 

Acneea comedoniană se manifestă în general la nivelul frunții, în jurul nasului și pe obraji sub formă de puncte negre și puncte albe închistate. Acneea comedoniană este de două tipuri. Ceea ce o diferențiază sunt tipul comedoanelor: puncte albe și puncte negre. 

– Puncte albe. Când bacteriile și sebumul se blochează în pori rămân la suprafața pielii și formează puncye albe. 

– Puncte negre. Porii deschiși se pot bloca parțial cu sebum. Acest sebum oxidează și ia o culoare închisă. Punctele negre persistă mult timp pe piele deoarece sebumul ajunge la suprafața pielii foarte încet.

 

De ce apar coșurile? Cauzele acneei comedoniane

 

În general, coșurile apar atunci când porii pielii se astupă cu un dop format din celule moarte și sebum. Ele reprezintă o erupție ușoara, trecătoare și pot fi tratate cu produse noncomedogenice, cu creme pentru coșuri și măști făcute în casă sau în saloanele profesionale. Dacă ai tenul gras, este posibil ca în timp porii să se mărească, deoarece sebumul secretat de glandele sebacee se acumulează la nivelul porilor și îi dilată. Așadar, acordă o atenție sporită igienei zilnice și folosește produse special create pentru a reduce excesul de sebum.

 

Situația se agraveaza atunci când bacteriile de la suprafața pielii se înmulțesc și favorizează apariția infecției. Foliculii înfundați cu sebum și celule de piele moartă se inflamează puternic, ceea ce duce la înroșirea zonei și la apariția nodulilor, în cazul acneei severe.

 

Ceea ce favorizează dilatarea porilor și apariția coșurilor este și curățarea excesivă a pielii, deoarece odată cu sebumul și celulele moarte sunt îndepărtate și grăsimile naturale care formează stratul de protecție al pielii. De asemenea, produsele de machiaj care blochează porii folosite zilnic sau excesul de ultraviolete sunt factori declanșatori ai porilor dilatați ce duc la apariția acneei comedoniane. 

 

Există o serie de alți factori din cauza cărora poți suferi de acnee comedoniană, printre care se numără:

– Transmiterea pe cale ereditară. Din păcate, acneea se transmite genetic, deci dacă părinții tăi au suferit de acnee, acesta poate fi unul dintre motivele pentru care și tu te confrunți cu ea.

– Dereglări hormonale. În perioada pubertății se știe că nivelul hormonilor crește enorm în organism, însă există situații și în viața de adult când poți suferi dereglări hormonale. Motivul pentru care poți suferi de acnee comedoniană deși ai trecut de multă vreme de perioada pubertății are legătură cu hormonii care stimulează glandele sebacee să producă sebum în cantități mari, tenul acneic fiind și o consecință a ovarelor polichistice sau a glandelor suprarenale.

– Stresul. Îți vine sau nu să crezi, dar organismul supus frecvent unor situații stresante este mai predispus la a suferi de acnee cu aproximativ 25%. Deoarece sistemul imunitar se slăbește, prin creșterea nivelului de cortizol (hormonul stresului), echilibrul organismului se perturbă, funcția de apărare scade, iar pielea devine vulnerabilă în fața bacteriilor.

– Alimentația nesănătoasă. Alimentele bogate în grăsimi animale, zahăr în exces, produsele lactate, produse tip fast food, cofeina, alcoolul și produsele de panificație sunt factori favorizanți ai apariției inflamațiilor de la nivelul pielii, care favorizează acneea comedoniană. De aceea se recomandă o alimentație echilibrată, cu multe fructe și legume proaspete și consumul de grăsimi bune.

 

cauze acnee stres

Modalități de tratament pentru acneea comedoniană

 

Poate cel mai important sfat pe care trebuie să-l știi despre acnee comedoniană este faptul că aceasta trebuie tratată după ce coșurile apar. Pe de altă parte, prevenirea apariției coșurilor este importantă. 

 

Chiar dacă mărimea porilor tăi nu pare încă îngrijorătoare, este indicat să previi dilatarea lor. Iată ce poți face:

 

Menține pielea curată. Una din principalele măsuri pe care trebuie să le adopți în lupta cu porii dilatați este ca pielea să fie mereu curată. Chiar dacă într-o zi nu te-ai machiat, este bine ca seara, după ce îți speli tenul cu un produs non-iritativ, adaptat tipului tău de ten, să îl cureți și cu un demachiant pe bază de apă (apă micelară sau apă termală), pentru a îndepărta tot excesul de sebum și murdăria acumulate pe timpul zilei. Demachiantele cremoase nu sunt recomandate tenului gras sau tenului acneic, deoarece astupă porii din cauza texturii uleioase și îi pot face mai rău.

 

Evită stoarcerea manuală a coșurilor, acasă. Stoarcerea manuală necorespunzătoare a coșurilor și atingerea feței cu mâna poate agrava acneea. 

 

Cere sfatul unui estetician. Acneea comedoniană necesită îngrijire specifică, de aceea este nevoie pe lângă măsurile de îngrijire corectă a pielii și să mergi la un specialist. Dacă observi că pielea ta este excesiv de grasă, iar coșurile nu dispar dimpotrivă se înmulțesc și se acutizează ca stare mergi la un salon de cosmetică și cere sfatul unui estetician.

acnee comedoniana

Sfaturile băbești pot funcționa până într-un punct în tratarea acneei comedoniane, însă în multe cazuri pot agrava situația. Un  specialist îți va recomanda un tratament local prin folosirea diferitelor creme pentru puncte negre și cosuri, poate chiar un tratament medicamentos cu antibiotice pentru eliminarea bacteriei. Așa că, noi te așteptăm în cadrul salonul STROP Concept pentru o consultație de diagnostic personalizată!

1 Comment
  1. […] negre (numite si acnee comedonica sau comedonica) sunt practic niste cosuri care au fost create de excesul de ulei de pe piele si […]

Comments are closed.